Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Σπάσε τη σιωπή...

 

«Σπάσε τη σιωπή, δεν είσαι μόνη». Πόσο εύκολο είναι; Πόση δύναμη χρειάζεται για να σπάσει η σιωπή; Τι είναι αυτό που κρατάει το στόμα ερμητικά κλειστό σε μία κακοποιημένη γυναίκα;

Γυναίκες εργαζόμενες ή μη, νέες ή μεγαλύτερης ηλικίας, παντρεμένες ή ελεύθερες, η κάθε μία με τη δική της θέση στην κοινωνία, που μέσα τους κρατούν καλά κρυμμένο ένα μυστικό. Ένα μυστικό που το μοιράζονται μόνο με τον εαυτό τους. Μία διαρκής σιωπή, σκεπασμένη καλά κάτω από το πέπλο της βίας, συμβαδίζει με το φόβο, τη ντροπή και τον πόνο.

Το ερώτημα «γιατί μου συμβαίνει αυτό» σίγουρα περνά από το μυαλό κάθε κακοποιημένης γυναίκας και ακολουθεί η αμφισβήτηση της αξίας και το αίσθημα της ενοχής, μήπως δηλαδή φταίει το θύμα, μήπως με την συμπεριφορά του προκαλεί τον θύτη;

Με κυρίαρχο το συναίσθημα της ντροπής, η γυναίκα νιώθει κατώτερη, άχρηστη, άσχημη, ανεπιθύμητη και οδηγείται σιγά σιγά στην απομόνωση. Προσπαθεί να κρύψει τα σημάδια της βίας στο σώμα της, φοράει το ψεύτικο χαμόγελο και βγαίνει στην κοινωνία προσποιούμενη σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι κακοποιημένες γυναίκες, συνήθως, χάνουν κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης και θεωρούν ακατόρθωτο να ξεφύγουν από αυτήν την κατάσταση. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τι θα γίνει όταν ανοίξεις την πόρτα και διαβείς το κατώφλι, τι ακολουθεί, πως θα σε κρίνουν οι άλλοι, ποιοι θα σου σταθούν και ποιοι θα σε στήσουν στον τοίχο και θα σε λιθοβολήσουν. Ερωτήματα που δεν θα έπρεπε να προβληματίζουν γιατί απλά αυτό που συμβαίνει είναι λάθος. Μία γυναίκα δεν μπορεί να το βιώνει αυτό. Δεν το αξίζει και δεν πρέπει να το ανέχεται. Όλα τα ερωτήματα πηγαίνουν στον κάδο των αχρήστων.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, δεν έχει χρώμα, εθνικότητα, κοινωνικοοικονομικό status ή θρησκεία.

Γυναίκες θύματα λεκτικής, συναισθηματικής, οικονομικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας, πολλές φορές από νεαρή ηλικία, γίνονται αποδέκτες βίαιων συμπεριφορών χωρίς την υποστήριξη από το οικείο περιβάλλον, εκεί όπου συνήθως στρέφεται κανείς πρώτα, με το αίσθημα της παραίτησης να κυριαρχεί και να σβήνει κάθε ελπίδα ότι ο κύκλος της βίας μπορεί κάποτε να σπάσει.

Τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών που σημειώνονται στη χώρα μας είναι μία κατάσταση που δεν μας τιμά καθόλου, αντιθέτως πρέπει να μας προβληματίσει έντονα. Τα περισσότερα περιστατικά βίας σημειώνονται δυστυχώς στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, ένα περιβάλλον που θα έπρεπε να αποτελεί το καταφύγιο κάθε ανθρώπου, το μέρος όπου νιώθουμε ασφάλεια, ηρεμία, αγάπη και χαρά. Για πολλές γυναίκες, όμως, μεταμορφώνεται σε ένα κολαστήριο, μία φυλακή από την οποία δεν ξέρουν πως να αποδράσουν.

 

Επειδή σε κάθε ελληνική οικογένεια επικρατεί η αντίληψη «τα εν οίκο μη εν δήμω», η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό από τις γυναίκες θύματα κακοποίησης, οι οποίες λόγω της ντροπής και ενοχής που αισθάνονται δεν αποκαλύπτουν τη βία που υφίστανται, δεν αναζητούν βοήθεια κι έτσι εγκλωβίζονται σε καταστροφικές καταστάσεις. Δεμένες γερά από το αίσθημα της εξάρτησης, κυρίως οικονομικής, αλλά και συναισθηματικής, γιατί όσο και να μας κάνει εντύπωση τα θύματα πολλές φορές εξακολουθούν να τρέφουν συναισθήματα για τον θύτη, φοβούνται να λύσουν τον κόμπο και να απελευθερωθούν. Έτσι, συνεχίζουν να βιώνουν αυτήν την κατάσταση, η οποία γίνεται τρόπος ζωής.

Οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν ατολμία και ελάχιστη υποστηρικτική διάθεση, διαιωνίζοντας έτσι τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης. Ο φόβος και η σιωπή θα εξακολουθούν να σκιάζουν τις γυναίκες μέχρι το κράτος ή η τοπική πρωτοβουλία να αποφασίσουν να δράσουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Μέχρι τότε διάφορες έρευνες θα εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλά ποσοστά κακοποίησης, αδυνατώντας να αποτυπώσουν τα ποσοστά των γυναικών που δεν τολμούν καν να αναφέρουν το γεγονός. 

Η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να εξαλειφθεί από μόνη της αν οι ίδιες οι γυναίκες -  θύματα  δεν κάνουν το πρώτο βήμα. Οι γυναίκες, που μέσα στο χρόνο κατάφεραν με πολλούς αγώνες να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα, κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, σίγουρα μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε αυτούς που τις βλέπουν ως αντικείμενα εκμετάλλευσης κάθε είδους.

Η τεχνολογία και οι επικοινωνιακές δυνατότητες που δίνει το internet μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αναζήτηση βοήθειας από τις γυναίκες – θύματα, οι οποίες μπορούν να απευθυνθούν στα διάφορα κέντρα συμβουλευτικής γυναικών που λειτουργούν σε πολλά σημεία της χώρας μας, σε δομές κοινωνικής στήριξης, στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές και στην γραμμή βοήθειας SOS 15900. 

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν η βία σου χτυπήσει την πόρτα;

«σπάσε τη σιωπή»…..


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Οι στιγμές που αξίζουν

 

Οι στιγμές που αξίζουν στη ζωή μας φωλιάζουν μέσα μας και χαράσσονται στη μνήμη. Είτε μας έχουν χαρίσει γέλιο, είτε δάκρυα, κάθε στιγμή έχει τη δική της αξία.

Άνθρωποι έρχονται και φεύγουν από τη ζωή μας, κάποιοι επιμένουν να έχουν μία θέση μόνιμη κι άλλοι παίρνουν αυτό που θέλουν κι εξαφανίζονται, φεύγουν σαν τον άνεμο και δεν ξαναγυρνούν. Το ίδιο και οι καταστάσεις που βιώνουμε. Άλλες περνούν βιαστικά,  άλλες αντέχουν στο χρόνο κι άλλες γίνονται βασανιστικές. Εκείνο που μας διδάσκουν είναι ότι αυτό που αξίζει βρίσκει τον τρόπο να μείνει, έστω και σαν γλυκιά ανάμνηση.

Πολλές φορές μας πλημμυρίζει ο θυμός και το μίσος για συμπεριφορές που μας πλήγωσαν, μας πρόδωσαν και μας απογοήτευσαν, κι άλλες φορές απλά κλείνουμε αθόρυβα την πόρτα και προχωράμε, με το χαμόγελο στα χείλη, γιατί αυτό μας ταιριάζει. Αν το καλοσκεφτείς, όταν κοιτάς μπροστά πρέπει να χαμογελάς, να υποδέχεσαι με χαρά αυτό που θα έρθει, ότι κι αν είναι, γιατί θα έχει κι αυτό τη δική του αξία. Δεν έχει νόημα να κοιτάς πίσω, το παρελθόν δεν είναι τόπος κατοικίας παρά μόνο ένα σχολείο που σου δείχνει πως να προχωράς με ανοιχτό μυαλό και μια καρδιά πρόθυμη να προσφέρει αγάπη, με κάθε δυνατό τρόπο.

Αυτό χρειάζονται οι άνθρωποι, αγάπη, προσοχή, φροντίδα, συντροφιά, χαμόγελα και κάποιες φορές και δάκρυα για να μην ξεχνούν ότι στη ζωή υπάρχει και ο πόνος, κι έτσι αποκτούν νόημα οι στιγμές της ευτυχίας.

Ότι αξίζει βρίσκει τον τρόπο να μείνει, αρκεί να το προσέχεις και να το αγαπάς. Κι ότι δεν αξίζει, φεύγει, υποχωρεί,  αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα για να μας θυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι, με ελαττώματα και αδυναμίες, αρκεί να μην ξεχνάμε πως ο χρόνος είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάμε , τρέχει γρήγορα και χάνεται κι οι στιγμές που χάνονται δεν ξαναγυρνούν. Πολλές φορές η φυγή γίνεται λύτρωση κι άλλες συνειδητοποιείς ότι όσο κι αν πονάει μια απώλεια, είναι μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.