Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Τα έθιμα του τόπου μας

 


Τα έθιμα του κάθε τόπου αποτελούν έναν πολύ σημαντικό τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μαζί με τα ήθη γίνονται πράξεις οι αντιλήψεις ενός λαού για την ηθική και κοινωνική συμπεριφορά. Πρόκειται για αυτά τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που  θυμίζουν στους πιο παλιούς και  διδάσκουν στους νεότερους εκείνες τις  εποχές, όπου η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων  περίσσευε,  παρά τις  δυσκολίες που υπήρχαν.

Ο νεότερος  λαϊκός πολιτισμός συνδέεται με τον αρχαίο και δείχνει ποιες είναι οι ρίζες και η φυσιογνωμία ενός λαού, κατοχυρώνει την ταυτότητά του και μέσα από την άρτια εναρμόνιση του χθες με το σήμερα συνεχίζεται η ενότητα ενός έθνους. 

Η σημασία της διατήρησης των εθίμων αυτών μέσα στο χρόνο, περνώντας από γενιά σε γενιά είναι τεράστια και η προσπάθεια τόσο των αρμόδιων φορέων όσο και των πολιτών είναι αναγκαία. Είναι λυπηρό να παρατηρεί κανείς σήμερα κυρίως νέους ανθρώπους, να επιλέγουν να απέχουν από την συμμετοχή στις εκδηλώσεις αναβίωσης των εθίμων κι ακόμη πιο λυπηρό τους μεγαλύτερους να μην προσπαθούν να παρακινήσουν τους νεότερους να έχουν ενεργή συμμετοχή. 

Το κίνητρο για να συμμετάσχει κάποιος στις εκδηλώσεις αυτές δεν πρέπει να είναι το οικονομικό αλλά το κοινωνικό και κυρίως το ψυχολογικό. Αυτή η ζωντάνια που σου προσφέρει να γίνεσαι μέλος μια ομάδας με κοινά στοιχεία , κοινή ταυτότητα και κοινές ρίζες. Η εποχή μας οδηγεί τους νέους στην αδράνεια και τους ναρκώνει με την τεχνολογία με αποτέλεσμα να υπάρχει άρνηση για συμμετοχή σε κάθε είδους κοινωνικό δρώμενο. 

Το οικογενειακό περιβάλλον, το σχολείο, οι σύλλογοι αλλά και οι τοπικοί φορείς μπορούν να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό ώστε την επόμενη φορά τα έθιμα να ζωντανέψουν με μεγαλύτερη συμμετοχή και να δείξουν την ζωντάνια ενός τόπου που τόσο την χρειάζεται. 

Όλοι μας αποτελούμε κομμάτι της παράδοσης του τόπου μας και η απομάκρυνσή μας, μας ξεκόβει από το παρελθόν, σαν να σβήνει ένα μεγάλο κομμάτι της μνήμης μας. Οπότε, την επόμενη φορά, αν αποχωριστούμε για λίγο την άνεση του καναπέ μας και την καρέκλα της καφετέριας, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο και για εμάς τους ίδιους, αλλά και για τους επισκέπτες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.