Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Σαν το γλυκό του κουταλιού…

 

Σαν το γλυκό του κουταλιού… έτσι θα πρέπει να είναι κι η ζωή μας. Γλυκιά και γευστική, ευέλικτη, να προσαρμόζεται σε κάθε περίσταση. 

Το αγαπημένο μας γλυκό του κουταλιού, τι νοστιμιά… 

Ένα γλυκό του κουταλιού στο κρυστάλλινο πιατάκι και δίπλα ένας ελληνικός καφές, σερβιρισμένα  πάνω στο δίσκο με το σεμεδάκι κι από δίπλα το ποτήρι με το δροσερό νερό. Μια αντιπροσωπευτική ένδειξη της ελληνικής φιλοξενίας, μία χειρονομία αγάπης προς τον επισκέπτη, ένα καλωσόρισμα σε αγαπημένο μας πρόσωπο, ένα κέρασμα στην αυλή , κάτω από την κληματαριά, ή και στη βεράντα του σπιτιού. Στιγμές χαλάρωσης, γεμάτες καλοσύνη και ευγένεια. 

Το κεράσι και το σύκο, το νεραντζάκι και η κολοκύθα, το καρυδάτο, το πορτοκάλι, αλλά και πιο ιδιαίτερες γεύσεις,  όπως γλυκό του κουταλιού μανιτάρι,  ντομάτα, μελιτζανάκι, σταφύλι, περγαμόντο, φράουλα και κυδώνι. 

Ένας γλυκός πειρασμός για μικρούς και μεγάλους, που δύσκολα αντιστέκεσαι.  Αγκαλιάζουν με τη γλύκα τους κάθε γευστική επιλογή. Επάνω στο γιαούρτι, στο παγωτό, στην φρυγανιά, στο ψωμί, στα μπισκότα, στην γλυκιά πίτα μας, στα φρούτα, αποτελούν την καλύτερη επιλογή. 

Η ιστορία του ξεκίνησε πριν από εκατοντάδες χρόνια από την ανάγκη των νοικοκυρών να συντηρήσουν φρούτα και άλλους καρπούς για όλο το έτος. Άλλοτε τα αφυδάτωναν στον ήλιο, άλλοτε τα έκαναν μαρμελάδες ή  τα έβραζαν σε σιρόπι.

Με το πέρασμα των χρόνων, οι συνταγές και οι τεχνικές εξελίχθηκαν και το γλυκό του κουταλιού αναδείχθηκε σε βασικό στοιχείο της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. 

Όλη η διαδικασία πριν από το βράσιμο, ο χρόνος και οι τρόποι βρασίματος, τα καρυκεύματα και τα μυρωδικά απογείωσαν τη φυσική νοστιμιά των ελληνικών φρούτων και δημιούργησαν ένα γευστικό κεφάλαιο στην ιστορία των γλυκών που αγαπήθηκαν ανά τον κόσμο.

Το καθένα κρύβει το δικό του μυστικό. Θέλει τέχνη για να το πετύχεις. Κυρίως, όμως, θέλει μεράκι και αγάπη. Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.